Terugblik op 2016-2017

Bouwvak 2017 komt alweer in zicht! Hoe zag dit jaar eruit?

In de bouw loopt een jaar van bouwvak tot bouwvak. Tijd dus om dit jaar globaal te evalueren. Wij hebben in 2017 grote veranderingen gezien en dan met name in de vorm van beschikbaarheid van personeel. Schaarste, waardoor klanten nu bellen met vragen als: “Hebben jullie van week … tot week … monteurs beschikbaar?” in plaats van: “Als je een tientje van de meterprijs af doet, gaan we pas rond de tafel!”. Gelukkige hebben we tot nu toe nog niet veel klanten “nee”hoeven verkopen. Wel is het voor ons moeilijk geweest om deze veel te snel veranderende markt bij te houden.

Ook in het proces hebben wij grote veranderingen gezien. In 2017 was 82% van onze omzet een BIM-project, waardoor wij de BIM-expertise binnen HNR Totaalafbouw de komende tijd naar een nóg hoger niveau gaan tillen. Vooral het verder ontwikkelen van het gebruik van BIM op de bouwplaats. Een spijkerschortje waar een Ipad in past wordt een gat in de markt:-).

Verder hebben we veel projecten gerealiseerd waarin wij co-maker/ketenpartner zijn. In die projecten zitten wij als totaalafbouwer vanaf moment 1 aan tafel en realiseren we een gebouw of woning van ontwerp tot oplevering. Onze opdrachtgevers bestaan dan uit ontwikkelaars/regie-voerende partijen. Voordeel daarvan is dat je de staartkosten telkens kunt reduceren, doordat de processen van de partners op elkaar afgestemd zijn. En dat zorgt er weer voor dat, ondanks de stijgende leveranciersprijzen, verkoopprijzen zoveel mogelijk gelijk gehouden kunnen worden.

In financieel opzicht is er in een jaar tijd ook enorm veel veranderd. Niet zozeer aan de opdrachtgeverskant (daar wordt nog vaak gewerkt aan projecten met prijsniveaus van 2-3 jaar geleden), maar met name aan de leverancierskant. Zo zijn de prijzen van gips, staal, systeemplafonds, enz. soms wel met 16% gestegen sinds 2016. Ook de prijzen van arbeid zijn met minimaal 10% gestegen. Dat betekent dat de hiervoor genoemde projecten van 2-3 jaar geleden vrijwel “onmaakbaar” geworden zijn.

Onze doelen voor 2017-2018 zijn:
– Lange termijn gedachte doorvoeren op het gebied van personeel en partnerships, waardoor we ook over 2-3 jaar nog monteurs en leveranciers beschikbaar hebben.
– BIM verder doorvoeren in onze organisatie. Met name op de werkplaats.
– Niet gaan voor 1 project, maar voor een langdurige samenwerking.
– Investeren in het opleiden van jonge schoolverlaters tot gemotiveerde, moderne professionals.
– De handen ineenslaan met andere organisaties om zo de krachten te bundelen en personeel en expertise te kunnen delen.

Tot zover onze terugblik op 2016-2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *